Volle Maan van 26-5-2021

De volle maan tussen 17 mei en 16 juni wordt ook wel de Bloemmaan, Grasmaan of Honingmaan genoemd.

Het is volop lente en de zomer is in aantocht. Gewassen, gras. bloemen en planten staan nu volop in bloei. Tussen eind mei en begin juni wordt gras geoogst, ook in vroeger tijden. Hier komt waarschijnlijk de naam Grasmaan vandaan.

Zo rond eind mei wordt ook vaak honing geoogst. De paardenbloemen die de afgelopen weken in het weiland en gras te zien waren zijn de eerste voeding voor bijen. 

 

"Paardenbloem, oh zo vanzelfsprekend kleuren zij de natuur ieder voorjaar mooi geel. We zijn een beetje vergeten wat deze bloem ons allemaal biedt: het blad is heerlijk in de sla, de bloem kan verwerkt worden tot een honingachtige stroop en de wortel kan voor medicinale toepassingen gebruikt worden.

Maar wat menigeen niet weet is dat de paardenbloem een markeringspunt van moeder natuur zelf is.

Als voormalig imker ga ik hier niet uitweiden over het wonderlijke leven van bijen. Maar iedereen zou zich in het leven van de honingbij moeten verdiepen. Ongelofelijk hoe bijenvolken onderling communiceren en als volk (over) leven.

Bijen vliegen op bloemen waar zij  stuifmeel en/of nectar kunnen halen, dat zijn zgn. drachtplanten. Stuifmeel hebben de bijen nodig om de bijenlarven te voeden en van de nectar maken de bijen honing. Daarom staat mijn tuin vroeg in het voorjaar vol met krokusjes en narcissen. Momenteel oogt het gras geel door de paardenbloemen! Als de bijen, na de winter weer kunnen uitvliegen, dan moeten zij het m.n van deze voorjaarsdracht bloemen hebben voor hun eerste nectar en stuifmeel na de winter. In het voorjaar groeien de bijenvolken en worden heel snel heel groot (40.000 dames zoemen dan als een volk). De paardenbloem is  een belangrijke voorjaardrachtbloem.  Bij voldoende hoge temperaturen (>15 graden) geeft deze plant nectar, terwijl de bijen er altijd stuifmeel kunnen halen."

Aldus Nienke Sassen op de website www.anna-advies.com

 

Welke naam je ook aan deze volle maan wilt geven, het is duidelijk dat de natuur zindert en vruchtbaar is. En dat dit terug te zien is in de naam van de volle maan.

De astrologische volle maan staat in deze periode meestal in het vuurteken Boogschutter. Jupiter is de planeet die over Boogschutter heerst. Jupiter is de planeet van geluk. En astrologen associëren Jupiter met kansen, uitbreiding, groei, overvloed, goed humeur.  Maar Jupiter heeft ook een schaduwzijde met worden als luiheid, gulzigheid en allerlei andere verslavingen en uitspattingen.  In een vertaling naar de volle maan zou je kunnen zeggen dat Boogschutter voor ongerustheid zorgt. Het ene doel is nog niet behaald of afgerond of we willen het volgende al starten. Aan de andere kant zorgt Boogschutter voor een bruisende energie. Zoals je dit nu terug ziet in de natuur. Doelen stellen en behalen zijn ook een thema wat bij deze volle maan hoort. Dit is een uitgelezen moment om stil te staan bij behaalde successen en de weg die is afgelegd om deze successen te behalen. Boogschutter heeft een link met het element vuur. Vuur kan verwarmen, maar vuur kan ook snel escaleren en vernietigen. Een moment van bezinning tijdens deze volle maan is dan ook aan te raden. 

Tijdens deze volle maan kun je heel bewust gaan kijken naar het half jaar wat achter je ligt, Wat heb je bereikt, waar moet je nog aandacht en energie in steken? En wat zijn je doelen voor het komende half jaar. Wat zijn de vruchten van de eerste oogst van dit jaar?

Magie tijdens deze volle maan:

Deze volle maan is erg geschikt om maanwater te maken. De energie van de volle maan in Boogschutter is bruisend, actief en vooruitstrevend. 

Nodig:

Fles om water in te doen

Etiket waarop je schrijft welke volle maan dit is ( volle maan in Boogschutter)

Water.

Schaal

Om 13:14 is de maan vol en om 13:19 is er een Supermaan.En als klap op de vuurpijl is er ook nog een totale maansverduistering.

Je kunt naar buiten gaan met je schaal en water. Het maakt niet uit of je de maan kunt zien of niet. De maan energie is aanwezig. Ook als je de maan niet kunt zien.

Neem een moment rust om 1 te worden met de natuur. Let op je ademhaling en kom tot rust. Je kunt ook een cirkel trekken om een magische ruimte te creëren.  Op deze website is een uitleg te vinden hoe je een cirkel kunt trekken.

(Rituelen / Hekseninfo | www.keukenheks.com)

Als je tot rust bent gekomen kan je beginnen met het ritueel. We gaan de energie van de maan "vangen" in het water.

Je kunt de schaal met water omhoog houden en vragen aan de maan om het water te vullen met de energie van de maan. Je kunt ook de schaal met water een paar uur buiten laten staan als je jezelf niet comfortabel voelt met het uitspreken van spreuken in de buitenlucht. Als je een cirkel hebt getrokken is het van belang dat je deze ook weer opheft.

Als je het idee hebt dat het water voldoende is opgeladen met de maan energie kan je de schaal naar binnen halen. 

Doe het water in een flesje. 

Dit water kan je gebruiken als een situatie een energetische boost nodig heeft. Bedenk alleen dat het onstuimige en bruisende energie is, dus bedenk altijd goed of de energie van het water bruikbaar is voor het doel waar je het voor wilt gebruiken.

Er wordt soms gezegd dat het uitvoeren van rituelen rondom een eclips niet raadzaam is. Energie kan chaotisch zijn, niet goed stuurbaar en onrustig. Maar ook deze energie kan iets positiefs brengen. Vanuit chaos ontstaan nieuwe dingen en worden oude dingen radicaal afgesloten. Deze volle maan is qua energie heel bijzonder.  Volle grasmaan in Boogschutter, een supermaan en een eclips. Het wordt misschien een roller-coaster aan emoties en energie, maar het wordt ook de moeite waard.

 

Petra Stam heeft Maankaarten gemaakt. Deze kaarten kun je gebruiken tijdens verschillende maanstanden. De kaarten kunnen je een duwtje in de rug geven of je op weg helpen met vragen tijdens de verschillende maanstanden.

Maankaarten - Petra Stam