Jupiter is te zien de komende tijd (Augustus 2021)

De 5e en grootste planeet van ons zonnestelsel is de komende tijd extra goed te zien. Jupiter, de zon en de aarde komen namelijk op 1 lijn te liggen. Dit wordt ook wel "de oppositie van Jupiter met de zon" genoemd, omdat ze dus precies tegenover elkaar komen te staan. 

Door de relatief kleine afstand tussen de aarde en Jupiter tijdens de periode van de oppositie is de planeet relatief groot en helder. Op vrijdag 20-08-2021 om half drie 's nachts vindt deze oppositie plaats. Jupiter wordt de komende dagen zichtbaar op het moment dat de zon ondergaat. De planeet is vrijwel de gehele nacht te zien. Jupiter komt na zonsondergang op in het oosten en gaat met de opkomst van de zon weer onder in het westen.

bron www.weeronline.nl

 

Het karakter van Jupiter en correspondenties

Jupiter (Jupiter symbol.svg) is in de westerse astrologie de heerser van Boogschutter en de traditionele heerser van Vissen vóór de ontdekking van Neptunus.

Het symbool voor Jupiter lijkt een gestileerd cijfer 4, en doet denken aan een soort bliksemflits. Het is ook het symbool voor tin in de alchemie. De omloop van Jupiter rond de zon duurt ongeveer 12 jaar waardoor hij gemiddeld bijna 1 jaar doorbrengt in elk teken. In die perioden heeft hij volgens de astrologische regels een uitbreidende, vergrotende invloed op planeten (drijfkrachten) en huizen (levensgebieden) van de horoscoop. Zijn 'daghuis' is Boogschutter en zijn 'nachthuis' is Vissen. Traditioneel wordt Jupiter in de middeleeuwse astrologie ook als een gunstige planeet beschouwd die geluk en voorspoed brengt (een 'benefactor'). De 17e-eeuwse Engelse astroloog William Lilly noemde de planeet "The greater Fortune".

Jupiter is verbonden met beroepen en functies als jurist, senator, raadgever, geestelijke, minister, geleerde en student en heeft in het algemeen te maken met geestelijke groei door studie, verre reizen en het religieuze. Een typische 'jupitermens' wordt in de astrologie beschreven als genereus, trouw, inspirerend, enthousiast, welwillend, gematigd en eervol. Jupiter staat volgens de leer van de humores ( de oude Grieken dachten dat de gemoedstoestand van mensen werden bepaald door evenwicht tussen de 4 lichaamssappen, zwarte en gele gal, bloed en slijm. Hippocrates heeft dit idee ontwikkeld en Galenus heeft dit verder uit gebouwd) voor een sanguïnisch temperament (1 van de 4 temperamenten uit de humores-leer, het staat voor het bloed. Dit zijn vurige, energieke mensen met een oevrvloed van bloed) en als fysieke correspondenties noemt Claudius Ptolemaeus onder meer dijen, longen, ribben, aderen, hartstoornissen, ruggengraat. Verder symboliseert Jupiter alle vochtige en luchtige plaatsen, wat bijvoorbeeld van belang is bij het zoeken van verloren geraakte voorwerpen die de astroloog met het opstellen van een uurhoekhoroscoop probeert terug te vinden.

In de astrologie wordt de terugkeer van Jupiter op dezelfde positie als in de geboortehoroscoop geïnterpreteerd als een periode van groeimogelijkheden op alle gebied (gezondheid, carrière enz.) en meer specifiek op het levensgebied dat door het huis waar Jupiter door transiteert gesymboliseerd wordt.

 • Klassiek: Dagplaneet, mannelijk, gematigd heet en vochtig, sanguinisch, brengt het grote fortuin, bewerkstelligt gematigdheid, bescheidenheid, soberheid en rechtvaardigheid. In de omgang eervol, trouw, fair in de liefde, doet roemrijke daden, converseert aangenaam, is zeer tolerant tegenover zijn vrouw en kinderen, toont eerbied voor ouderen, gelooft in liefdadigheid voor de armen, religieus, liberaal, verafschuwt gemeenheid en viesheid, wijs, voorzichtig, dankbaar, deugdzaam. Kan, indien slecht geaspecteerd (term uit de astrologie) intolerant of hypocriet religieus worden. Is van gestalte recht en groot, blozend, dichte baard, grote, ruime buik, sterke dijen en benen, lange voeten. Grote ogen, lichte huid, gewoonlijk een moedervlek of litteken op de rechtervoet. Jupiter regeert over zoete en welriekende geuren, nooit opdringerig of afstotelijk. 
  • Kleuren: zeeblauw, purper, mengsel van geel en groen
  • Planten: kruidnagel, foelie, nootmuskaat, muurbloem, vlas , longkruid, pimpernel, oregano, levermos, granaatappels, pioen, munt, madeliefje, saffraan
  • Dieren: os, schaap, olifant, draak, tijger, eenhoorn, alle dieren die zachtaardig zijn. Ooievaar, watersnip, leeuwerik, adelaar, bijen, fazant, hert, dolfijn, walvis
  • Stenen: amethist, saffier, smaragd of emerald, hyacint, marmer
  • Plaatsen: verblijft graag in de buurt van kerken en altaars, synoden, vergaderingen, zuivere plaatsen, rechtsgebouwen en oratoria
  • Dag: donderdag
 • Modern: Harmonie, de wet, religie, de drijfkracht om zich te ontwikkelen, optimisme.

bron www.wikipedia.nl

 

 

 

Hekserij en klassieke planeten

Behalve het sterren-staren in de avond en de verwondering als je Jupiter ziet, kan je natuurlijk met de klassieke planeten werken tijdens rituelen en hekserij. 

Je kunt de correspondenties opzoeken en een altaar inrichten voor Jupiter. Je kunt je verdiepen in het karakter van Jupiter en bijvoorbeeld een sigil maken voor voorspoed en inzicht. 

 

Je kunt verhalen van de oude Grieken lezen over Zeus, of de verhalen van de Romeinen over Jupiter.

Je kunt mediteren onder de sterrenhemel en kijken wat Jupiter voor boodschap heeft.

Ook wordt Jupiter gebruikt bij de astrologie en horoscopen. Jupiter symboliseert de drang naar inzicht op een intellectueel, filosofisch en religieus of spiritueel niveau. Jupiter is de geluksbrenger en Jupiter oefent een positief vergrotende invloed uit op alles waarmee hij in contact komt. Jupiter is nauw verbonden met de wet en moreel gezag en onze houding inzake thema's. Jupiter wekt een sterk verlangen naar inzicht en op de door deze planeet geactiveerde thema's hebben we meestal een zeer uitgesproken mening of overtuiging.

via www.catharinaweb.nl kan je uitrekenen waar Jupiter zich in jouw geboortehoroscoop bevindt

 

 

Jupiter en Zeus

Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter]; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer. Hij is de zoon van Rhea en Saturnus, en de jongste broer van Ceres, Vesta, Pluto, Neptunus en Juno. Jupiter trouwde met Juno, maar hij had talloze minnaressen, zowel lagere natuurgodinnen als menselijke vrouwen, bij wie hij vele halfgoden verwekte. Zijn Griekse tegenhanger is Zeus. Zo was bijvoorbeeld Achilles een nakomeling van Zeus en Thetis. Bij prinses Alkmene verwekte hij (Zeus) Herakles. Zijn Etruskische tegenhanger is Tinia.

Aan Saturnus was voorspeld dat een van zijn kinderen hem van de troon zou stoten, net als hij bij zijn vader Uranus had gedaan. Daarom verslond hij zijn eerste vijf nakomelingen, tot groot verdriet van Rhea, zijn vrouw. Ten slotte, na het baren van Jupiter, gaf zij Saturnus een steen te eten en bracht Jupiter naar de Mons Ida op Kreta om opgevoed te worden door nimfen.

Toen Jupiter volwassen was, gaf hij Saturnus een braakmiddel, waardoor de vijf kinderen uitgebraakt werden. Hij bevrijdde ook Saturnus' broers, de Cyclopen, die hem als dank bliksemschichten als wapen gaven.

bron www.wikipedia.nl