Hoe magisch is mijn omgeving?

Ik woon in Schiedam. Schiedam is ontstaan in de Middeleeuwen en heeft een rijke, soms donkere geschiedenis als het gaat om sterke vrouwen en hekserij. Er zijn een aantal bijzondere plekken in Schiedam waar de geschiedenis nog voelbaar is.

 

Schiedam is ontstaan na het aanleggen van een dam in de monding van de Schie rond 1230. In 1247 krijgt Aleid van Holland door haar huwelijk met Jan van Avesnes het kleine polder gebied. De Dam in de Schie trok handel aan vanwege de verbinding met Delft, Leiden en Haarlem. In 1275 krijgt Schiedam stadsrechten van Aleida.

 

In het midden van Schiedam, tussen winkels en stadskantoor staat de ruïne van Huis te Riviere. Huis te Riviere is gebouwd tussen 1276-1355-1574. Het kasteel was de tweede burcht van Holland en is een van de weinige overblijfselen van kastelen voor 1500. Het kasteel heeft een Donjon toren gehad. In 1974 zijn opgravingen geweest en zijn er veel sporen van bewoning gevonden.

 

In 1258 gaat Aleida op het ambacht te Riviere wonen en geeft zij leiding aan Schiedam. In die tijd was het vrij ongewoon voor  een vrouw om een dergelijke machtspositie te hebben. Men probeert haar dan ook te verdrijven, echter in 1269 keert zij terug en laat zij het kasteel bouwen. 

 

De vrouwelijke energie is voelbaar in de ruïne. Als je de ruïne betreed zie je in de linkerhoek een waterput. Je komt op een soort binnenplaats waar een woontoren staat. De toren is afgesloten door een hek. Ondanks de drukte rondom de ruïne, is de ruïne zelf een soort oase van rust.

 

In vroeger tijden werd er nooit zomaar een kerk of kasteel gebouwd. Men had kennis van Leylijnen en krachtplaatsen. Als je een landkaart bekijkt van het stadscentrum van Schiedam valt op dat een aantal gebouwen op een rechte lijn staan.

 

 

Naast Huis te Riviere heeft Aleida ook de Grote of st. Jan laten bouwen. Ook dit is mogelijk een krachtplek. In ieder geval hangt er een bijzondere energie.