Vrijdag de 13e

 

De dertien geldt als het duivelsdozijn en als ongeluksgetal. In de Bijbel wordt de Apocalyps in het 13e hoofdstuk aangekondigd. Jezus was de 13e persoon temidden van 12 discipelen. Op vrijdag, de feestdag voor de Godin Venus werden door de Romeinen de vonnissen voor de doodstraf uitgevoerd. Op vrijdag de 13e vond Jaques de Molay, grootmeester van de Orde van Tempeliers de dood. Heksen zouden op vrijdag met 13 heksen samen komen.

 

Er bestaat zelfs een term in de psychiatrie voor angst voor vrijdag de 13e: paraskevidekatriafobie.

 

Uit statistieken blijkt dat er niet meer ongelukken plaats vinden op vrijdag de 13e. En zijn in andere culturen weer andere dagen "ongeluksdagen".

 

Toch staat de 13 vaak voor transformatie, denk aan de Tarotkaart van de Dood, op plaats 13. Ook wordt de dertien bijvoorbeeld gebruikt  vanuit een positief oogpunt door de vrijmetselaars als je kijkt naar het biljet van 1 dollar. De pyramide heeft 13 trappen en op het grootzegel van de VS staan 13 sterren en, dertien pijlen en 13 twijgen. En volgens mij heeft niemand ooit een 13e maand salaris afgeslagen vanwege het getal 13.

 

 

In een kalenderjaar zitten 13 volle manen, in het Jodendom staat 13 voor volwassenheid (Bar Mitzvah), 13 staat voor positieve eenheid. 13 is dus helemaal geen getal om bang voor te zijn, tenzij je bang bent voor transformatie en nieuwe ervaringen. 13 heeft niets met de duivel te maken en ook is er geen negatieve link met heksen.