Runen

 

Runen hebben een duidelijke link met het Noorse Pantheon en voordat men zich met Runen gaat bezig houden is het goed om je daar meer in te verdiepen, het verdiepen zal de Runen laten "leven".

 

Er zijn veel theorieën over het ontstaan van Runen. In 1928 heeft een Zweedse geleerde veronderstelt dat de Runen verwant waren aan een oud-etruskisch schrift uit het pre-romeinse Italië. Verschillende Romeinse bronnen schrijven over Germaanse stammen die rond de 4e eeuw voor Christus in de Alpen van Noord-Italië leefden. Een andere bron zegt weer dat de Runen uit ongeveer 200 vChr. stammen. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van het Runen schrift en de Runen tekens. Runen zijn in ieder geval oud en verbonden met de geschiedenis van Europa.

 

 

Rune komt van het oude Noorse Run wat gefluister of geheim betekend.

 

 

Volgens de Germaanse mythologie zijn de Runen ontdekt door Odin. Deze God die altijd op zoek was naar wijsheid en kennis, verwondde zichzelf met zijn speer en hing vervolgens negen nachten en dagen ondersteboven aan de wereldboom Yggdrasil.

 

In het Lied van de Hoge, de Havamal uit de Edda staat dit als volgt beschreven: "Ik weet dat ik hing aan een winderige boom, negen nachten lang, Verwond door een speer door Odin gegeven, ik zelf aan mij zelf, Aan die boom waarvan niemand weet uit welke wortels hij groeit, Ik kreeg niet het geluk van drank of brood, Ik tuurde omlaag, Ik pakte de Runen op, schreeuwend pakte ik ze op, En ik viel omlaag."

 

Dit verhaal laat zien dat de Runen niet zomaar letters zijn die je op school leert. Odin moet een zware beproeving doorstaan en heel wat offers brengen voor hij de Runen vind. De mythe brengt de Runen verder in verband met Yggdrasil, de wereldboom die alle negen werelden met elkaar verbind. Dit en het gegeven dat Odin negen nachten in de boom hangt wijst er op dat de Runen de wijsheid en kennis van de gehele schepping bevatten.

 

 

 

Magische spreuken werden vroeger vaak gezongen en men geloofde dat ze hierdoor extra kracht kregen (Galdr). We vinden dit nog terug in het Engelse woord 'enchanted' dat zowel bezongen als betoverd betekend. In de Edda leert Odin ook enkele magische liederen aan mensen waar hij te gast is. ' Die gezangen ken ik die geen koningin kent, en geen enkel mens. Hulp heet de eerste, die jou zal helpen bij twisten, zorgen en al je leed.' Dat ook de namen van Runen vaak gezongen werden blijkt uit het Fins waar het woord 'runos' lied betekent. Het is nog steeds de gewoonte om de namen van Runen te zingen als je ze ergens inkerft of opschrijft en zo hun kracht te activeren

(bron: www.jackstoop.eu)

 

Als men de Runen "eigen" heeft gemaakt kan men een eigen Runenset maken van natuurlijk materiaal, Zie het als een reis waarin je hele oeroude kennis tot je neemt.........

 

Op de site www.runen-cursus.nl staat een goede uitleg over de betekenis van Runen. De achtergronden, legpatronen, correspondenties en een basiscursus over het lezen van de Runen.

 

 

 

Runen hebben een mooie, pure energie. Het zijn duidelijke thema's, bijna de oer thema's van het leven. Dat maakt het fijn om met Runen te werken.