Kruiden

Al eeuwenlang gebruiken mensen kruiden vanwege hun geneeskrachtige werking. Kruiden kunnen op verschillende manieren verwerkt worden, in thee, in zalf, in een kompres, als geurbuiltje of als smaakversterker van verschillende gerechten.

 

Zelf heb ik nog niet voldoende ervaring als het gaat om het gebruik van kruiden, maar ik heb wel een kleine kruidentuin met basilicum, lavendel, munt etc. Deze kruiden gebruik ik voornamelijk in mijn eten of gedroogd (lavendel bijvoorbeeld) als geurbuiltje. Soms waag ik mij aan een kompres van munt bij hoofdpijn, maar ik zal nooit zomaar iets doen met kruiden.

 

Het is belangrijk om de verschillende kruiden te kennen en te weten wat zij doen.

 

Via https://www.facebook.com/#!/suusjes.salie kan je workshops volgen over het gebruik van kruiden en krijg je tips over verzorging van kruiden etc.

 

Ook op internet is er veel te vinden over kruiden en hun werking, ik heb ervaren dat de beste manier om iets te leren over kruiden, het gewoon te gaan doen.

 

Ik ben begonnen met een aantal simpele kruiden.

Basilicum, munt. lavendel, peterselie, majoraan, bieslook en rozemarijn.

Ik heb drie mooie grote bakken waarin ik de kruiden verdeeld heb. Niet alle kruiden vinden het prettig om dicht bij elkaar te staan. Munt houdt graag van woekeren en kan het beste in 1 aparte bak.

Basilicum.

Basilicum kan bij koorts, griep en buikkramp gebruikt worden. Ook staat basilicum bekend om de zuiverende werking als je dit brand bij een ritueel. Uitwendig werkt het tegen acne en huidinfecties. Basilicum is ook erg lekker om te eten met bijvoorbeeld tomaat en mozerella. Basilicum is niet winterhard maar wel erg makkelijk te stekken door bij een blaadje het schuin af te scheuren en dit takje in een klein laagje water te zetten in een zonnige omgeving. Na een week of twee komen er worteltjes aan het stekje en kun je het plantje planten. Niet vergeten om na planten of verpotten de basilicum een beetje water te geven. Basilicum werkt ook goed tegen keelpijn. Als je een paar blaadjes basilicum in gekookt water doet en dit af laat koelen heb je een prima gorgeldrank voor keelpijn.

Munt:

Heerlijk in de thee, Munt werkt licht verdovend en helpt goed bij indigestie, maagpijn en griep.

Peterselie:

Peterselie werkt goed tegen bloedarmoede en menstruatiepijn, ook is peterselie vochtafdrijvend. Van het kauwen van peterselie krijg je een frisse adem.

Rozemarijn:

Rozemarijn werkt eetlustopwekkend, zenuwstillend, gasverdrijvend, tegen depressie en hart versterkend. Uitwendig kan dit kruid gebruikt worden tegen pijnlijke spieren en gewrichten en hoofdroos.

Knoflook:

Knoflook is goed tegen muggenbeten, hartversterkend, is laxerend, gaat stolling tegen, zou de cholesterolspiegel kunnen verlagen, kan soms ook de bloedsuikerspiegel verlagen, Knoflook kan irritatie van het maag en darmslijmvlies veroorzaken.

Lavendel:

Lavendel ruikt erg lekker en kan als kruidenbuiltje in de kledingkast worden gebruikt, ook helpt Lavendel ontspannend bij een moeilijke nachtrust. Lavendel mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt als thee of andere inwendige toepassingen.