Het Pentagram

 

Een Pentagram is een symbool wat eruit ziet als een ster met ondoorbroken lijnen. De 5 (penta) punten van de ster staan voor de vijf elementen water, vuur, aarde, lucht en ether (geest). Het Pentagram wordt meestal met de punt omhoog gedragen maar soms ook met de punt naar beneden.

 

In sommige Covens heb je heksen die het Pentagram met de punt naar beneden dragen. Zij hebben meerdere inwijdingen gekregen binnen de Coven. Het Pentagram is een krachtige talisman/symbool. Het dragen van een Pentagram met de punt naar beneden heeft binnen Hekserij echter helemaal niets te maken met duivelsaanbidding of Satan.

 

Het Pentagram is 1 van de oudste symbolen die we kennen, het werd meer dan 4000 jaar voor Christus al gebruikt. Het woord stamt van het Griekse πεντάγραμμον (pentagrammon), wat ‘vijf lijnen’ betekent. Het meest verbazende kenmerk van het Pentagram is het verband tussen zijn vorm, de vijf puntige ster, en de planeet Venus. In acht jaar tijd trekt Venus namelijk een volmaakt Pentagram aan de nachtelijke hemel. In de oudheid had dit de mensen zodanig verbaasd dat Venus en haar Pentagram de symbolen werden van volmaaktheid, schoonheid en de cyclische kenmerken van de lichamelijke liefde. Ook de Kelten maakten gebruik van het Pentagram. Zo werd de appelboom door de Kelten gezien als magisch symbool, vanwege het Pentagram dat te zien is als een vrucht van de boom horizontaal doorgesneden wordt. Ook een roos heeft het symbool van het Pentagram in zich. Als je de knopblaadjes van de Rozenbottel bekijkt zal je zien dat ze een Pentagram maken.

 

Alhoewel de benaming afkomstig is van het Griekse pentagrammon zijn er nog verschillende andere benamingen voor het symbool . Waaronder :  pantalpha, pentangle, het Gobelinkruis, de druidenvuist, de duivel ster, de heksen voet en de zegel van Salomon. Drie eeuwen voor Christus was er reeds een vermelding van het Pentagram in Mesopotamische geschriften. De Sumeriërs kenden reeds bepaalde eigenschappen toe aan de ster, zoals astrologische betekenis, een feitelijke representatie van de planeten Jupiter, Mercurius, Saturnus, Venus en Mars.
De Pythagorianen vernoemden het Pentagram naar de Griekse godin van de Gezondheid Hygieia, uit deze associatie kwam het woord Hugieia. Het werd door hen gezien als een wiskundige perfectie. In het Egypte van de farao’s was het een symbool van de “moeder” der dingen. Ook op het Aziatisch continent is het Pentagram bekend onder de naam Wu Xing, de vijf elementen. Ook hier vinden we het symbool terug in een aantal disciplines waaronder geneeskunde, feng shui, acupunctuur en het Taoïsme.  Er zijn verbazend veel gelijkenissen met de Griekse benadering van het symbool.  Vooral de vijf fases water, vuur, aarde, ijzer, water en hout.  Er wordt een duidelijk verschil gehecht aan de verschillende cycli.

 

 

• Controle cyclus.
Hout breekt aarde, aarde absorbeert water, water blust vuur, vuur smelt ijzer, ijzer splitst hout.
• Generatieve cyclus.
Hout wakkert vuur aan, vuur maakt aarde, aarde maakt ijzer, metaal verzamelt water, water is de levensbron van hout.
• Destructieve cyclus.
Hout absorbeert water, water roest ijzer, ijzer breekt aarde, aarde wurgt vuur, vuur verbrand hout.

 

 

 

 

Niet alleen heksen gebruiken het Pentagram als symbool,

Het Pentagram is in verschillende culturen terug te vinden. Er zijn verwijzingen naar het oude China (zie bovenstaand stukje) maar ook in het geloof van de Baha’i, een Arabisch geloof waar het Pentagram Haykal wordt genoemd en staat voor het begrip tempel (niet alleen als gebedshuis maar ook bijvoorbeeld de verwijzing naar het menselijk lichaam).

 

Leonardo Da Vinci maakte ook gebruik van het Pentagram om de elementen met het menselijk lichaam te verbinden en zag overeenkomsten tussen de verschillende afmetingen van de mens en het goddelijke (Gulden Snede en reeks van Fibonacci etc).

 

In de Arthur legende komt het Pentagram ook terug, Merlijn gebruikte het Pentagram in zijn werken. De ridders van de ronde tafel hadden een Pentagram in hun schild. 

 

In het Katholicisme staat het Pentagram voor de 5 zintuigen. Bij de Mormonen komt het Pentagram veelvuldig terug.

 

Rond de 19e eeuw kwam het Pentagram in “kwaad” daglicht te staan omdat bekend werd dat duivelsaanbidders het symbool omgekeerd gebruikte als verzamelpunt van het kwade of het gezicht van Satan. Het symbool staat dan voor het verwerpen van de drie-eenheid met de drie punten naar beneden.

 

De vrijmetselaars maken ook veelvuldig gebruik van het Pentagram en noemen het dan vurige ster en soms de L’America, in een uitzending van Ashley Cowlie op History Chanel is te zien hoe de Freemacons naar Amerika vertrokken en er in de Roslynn Chapel een verwijzing is te zien van de plek waar men in Amerika aan land kwam, een ster/Pentagram verbond daar de punten van de verschillende belangrijke plekken.

 

 

 

De elementen en het Pentagram:

Een Pentagram vertegenwoordigd, binnen de hekserij de 5 elementen van het leven: Aarde, water, vuur, lucht en geest. Maar welke punt staat nou voor wat? Er zijn vele versies van deze indeling in omloop op het internet, vaak vindt je deze indeling:

 

De bovenste punt:Geest/ Ether/ Ziel

De bovenste punt rechts:Water (godin - het westen)

De onderste punt rechts:Vuur (god - het zuiden)

De bovenste punt links:Lucht (god - het oosten)

De onderste punt links:Aarde (godin - het noorden)

 

 

Water:

- Dier: vissen
- sterrenbeelden: vissen, kreeft en schorpioen
- karaktertrekken: emotie, intuïtie, inkeer en melancholisch
- seizoen: herfst
- windrichting: westen
- kleuren: groen, roze en goud
- water staat voor volwassenheid

 

Lucht:

- Dier: vogels
- sterrenbeelden: tweelingen, weegschaal, waterman
- karaktertrekken: kracht en levenslust, vrijheid en ruimte
- seizoen: lente
- windrichting: oosten
- lichte en heldere kleuren
- lucht staat voor geboorte

 

Aarde:

- Dier: viervoeters
- sterrenbeelden: stier, maagd en steenbok
- karaktertrekken: standvastigheid en gewaarwording
- symboliseert koud, donker en je lichaam
- seizoen: winter
- windrichting: noorden
- kleuren: volle kleuren zoals bloedrood
- de aarde staat voor dood

 

Vuur:

- kenmerk: sterren
- sterrenbeelden: ram, leeuw en boogschutter
- karaktertrekken: levenskracht en één zijn met alles
- seizoen: zomer
- windrichting: zuiden
- kleuren: felle en lichte kleuren zoals geel, glinsterend goud, oranje en wit
- vuur staat voor jeugdigheid

 

 

 

 

 

 

Een pentakel is een pentagram met een cirkel erom heen, er wordt wel eens gezegd dat dit een heilige cirkel is die de kracht van het pentakel versterkt de oneindigheid en de elementen. Ook heeft het Pentagram als betekenis de mens waarbij de cirkel van het pentakel staat voor de verbinding met de natuur. Het pentakel is ook vaak terug te vinden op het altaar als vertegenwoordiging van het element Aarde.

 

 

 

bronnen:

 http://www.goeievraag.nl/vraag/kunst-cultuur/geschiedenis/oorsprong-pentagram.24233

 http://plazilla.com/het-pentagram-symbool-van-het-occulte-de-ware-toedracht

 www.toverketel.com