Cake and Wine

 

Als je een ritueel hebt gedaan, is het fijn om dit af te sluiten met een klein ritueel. Door het afsluiten kom je letterlijk weer met je voeten op de aarde.

Een voorbeeld van een afsluitend ritueel is het Cake and Wine ritueel.

 

Cake and Wine is een ritueel om weer te aarden. Vaak wordt dit ritueel gedaan aan het einde van een groter ritueel. De cake staat voor het mannelijke, het lichaam en element aarde, en de wijn staat voor het vrouwelijke, de geest en het element water. De Cake and Wine staan voor de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke, lichaam en geest, aarde en water. Ook spreek je door dit ritueel dank uit aan de Godin en alles wat zij ons geeft. Graan voor de Cake en fruit en honing voor de Mede of wijn.

Dit ritueel kun je zo formeel maken als je zelf wilt.

je kunt de wijn/mede/appelsap/water/koffie/thee zegenen door er met een Athame drie maal Deosil (met de klok mee) in te roeren en een spreuk uit te spreken, ook de cake kun je zegenen door er een pentagram in te tekenen. Dit hoeft niet. Het is een optie. Na een ritueel even bijkomen met een kop thee werkt net zo goed. Het gaat om de intentie.

 

Ik weet de herkomst niet van het Cake and Wine ritueel. Wel kom je soortgelijke rituelen tegen in de loop van de geschiedenis. In de tijd van de Egyptenaren werd een soort gelijk ritueel gedaan. Overal kom je het ritueel tegen in de geschiedenis als een teken van voorspoed en het eren van de voedingsmiddelen. Cake stond in de Middeleeuwen voor vruchtbaarheid en voorspoed, tijdens een huwelijk werd bijvoorbeeld cake naar de bruid gegooid voor vruchtbaarheid. Ook werden cakes opgestapeld, hoe meer cake, hoe meer voorspoed. William Shakespeare had het al over een Cake and Ale ceremony.

 

 

Sir Toby:
Art any more than a steward? Dost thou think because thou
art virtuous there shall be no more cakes and ale?

Feste:
Yes, by Saint Anne, and ginger shall be hot i' th' mouth too.

Sir Toby:
Th' art i' th' right. Go, sir, rub your chain with crumbs. A
stope of wine, Maria!

Malvolio:
Mistress Mary, if you priz'd my lady's favor at any thing
more than contempt, you would not give means for this uncivil
rule. She shall know of it, by this hand.

uit: Twelfth Night, Act 2, Scene 3

 

 

Wijn is van oudsher een drank om te vieren en te eren. In de 16e eeuw werd bijvoorbeeld op speciale gelegenheden een beker wijn doorgegeven met daarin een stukje brood, diegene die ge-eerd werd mocht het stukje brood opeten, als teken van voorsoed.

 

Zeker tijdens bijvoorbeeld Litha is een Cake and Wine een geschikt symbool, het samengaan van de Cake and Wine, of de voorspoed en het vieren van het leven.

 

 Mede:

 

Mede wordt bereid door vergisting van honing, nadat deze aangelengd is met water. Mede wordt vanoudsher gemaakt in heel Europa. In Frankrijk was het de drank der Galliërs, in de Nederlanden de drank der Germanen en in Engeland de drank der Kelten. Mede werd gemaakt door de imker of in gespecialiseerde medemakerijen. Nu nog is mede zeer populair en van goede kwaliteit in Oost Europa, bijvoorbeeld in Polen, Slovenië en het Europese deel van Rusland. Ook in Duitland, Frankrijk, Nederland en Engeland wordt mede, al of niet 'home made' gedronken. http://www.trichilia.nl/mede.htm

 

De herkomst van Mede is niet duidelijk, wel weet men dat deze drank al heel lang gedronken wordt, de Germanen, Kelten en andere Europese stammen dronken dit. Over heel de wereld zijn er Mede-achtige dranken te vinden.

 

Het zou een drank kunnen zijn die per toeval ontdekt is. Stel je hebt een stam die op jacht ging, de tijd van de Jagers-verzamelaars. er was een paar dagen ervoor een ritueel gedaan om de jacht goed te laten verlopen, de jagers zijn onderweg, het is bijna de langste dag, de dag zinderd. Op weg naar huis komen de jagers een bijenkorf tegen, de honing word gepakt en in een zak bewaard waar eigenlijk water in zat voor de jagers. Na een een aantal dagen komen de jagers thuis, er is feest want de Aarde en de Natuur was de jagers goed gezindt. Er komt een onbekende lucht uit de waterzak, het ruikt niet naar water maar ook niet naar honing,er wordt geproefd en het blijkt een heerlijke drank te zijn die je dichter bij de Natuur kan brengen en bijzondere dromen geeft........