Altaar

    

 

Het altaar van de heks kent vele verschijningen, en elke traditie heeft zijn eigen voorkeuren. Over het algemeen staat het altaar gericht naar het noorden, geassocieerd met het element aarde, de plek van het zijn. Het altaar kan verplaatst worden naar andere windrichtingen naar gelang van het seizoen of de aard van het ritueel.
In de Gardneriaanse traditie staat het altaar in het midden van de cirkel.
Het altaar kan een tafel of kast zijn, maar ook een boomstronk of een steen. Vaak wordt dit meubelstuk voor niets anders gebruikt. Meubels die ook voor andere doeleinden dienen worden vooraf gereinigd en bedekt met een (wit) kleed.
Ook de inrichting van het altaar is per traditie verschillend. Soms wordt het altaar in 8 segmenten verdeeld, naar het wiel van het jaar, en heeft elk ritueel voorwerp een plek in een specifiek segment wat gekoppeld is aan een windrichting.
De belangrijkste rituele voorwerpen zijn het pentakel, de wierook, het zout, de kaars(en), het rituele mes, de kelk met water en de ketel.
De meeste tradities hebben twee kaarsen, één voor de God en één voor de Godin.
Het altaar wordt versierd met de kleuren, bloemen en bladeren van het seizoen.
Ook stenen, veren en schelpen worden wel op het altaar gelegd. In het algemeen staat er alleen dat wat ook daadwerkelijk in het ritueel wordt gebruikt. Het altaar wordt omgeven door vier kaarsen, die net buiten de cirkel staan en de vier windrichtingen symboliseren. De cirkel is als het ware de tempel en wordt getrokken om het negatieve te weren. Het altaar als zodanig heeft geen permanent karakter, en wordt voor elk ritueel opnieuw opgebouwd. Rituele voorwerpen worden gewikkeld in witte zijde opgeborgen.

Symbolisch gezien staat het altaar voor de goddelijke aanwezigheid. De aandacht aan het altaar versterkt de band en het contact met de betreffende god(en) en godin(nen).
Het opzetten en onderhouden van een permanent huisaltaar geeft je de kans om jezelf spiritueel te verrijken. Alles wat voor jou het goddelijke belichaamt kan daar een plek krijgen. Dit kunnen beeldjes of afbeeldingen van goden en godinnen zijn, maar ook de abstracte vormen van het goddelijke zoals bijzondere stenen, fossielen, schelpen, veren, afbeeldingen van de zon, maan of sterren. Het altaar kan gewijd zijn aan het seizoen, zodat je weer in contact komt met het ritme van de natuur. Alles wat je inspireert om contact te maken met andere realiteiten. Brand er kaarsen en wierook ter ere van alles wat je dierbaar is. Offer voedsel als dank. Groet in stilte als je er langs loopt. Neem regelmatig de tijd om er te mediteren of te reflecteren. En richt je altaar in zoals jij vindt dat je altaar er uit moet zien. Er is van alles te koop in de pagan wereld aan altaar artikelen. Heel leuk maar een zelf gevonden steen of een zelfgemaakt pentagram is net zo krachtig als een gekocht Athame.