Usui Reiki Ryōhō

 

"Omdat wij ernaar kijken en niet zien, wordt het onzichtbaar genoemd;
omdat wij ernaar luisteren en niet horen, wordt het onhoorbaar genoemd;
omdat wij ernaar reiken en niet treffen, wordt het ontastbaar genoemd;
Omhoog geen schittering, geen duister bij de val,
eeuwig en oneindig, onnoembaar, gaat het terug naar waar niets en alles is.
Men noemt het vorm zonder vorm, beeld zonder iets.
Men noemt het onbepaald en ongrijpbaar;
ga het tegemoet en je ziet geen voor, volg het en je ziet geen achter."

Tao Te Tjing

 

 

De term Reiki bestaat uit twee Kanji of tekens namelijk Rei en Ki. Rei betekend geest of ziel en Ki betekend energie of levenskracht.

 

Reiki is een vorm van handoplegging, Middels het plaatsen van de handen op bepaalde punten op het lichaam kan er energie worden doorgegeven. Let wel diegene die Reiki geeft, geeft geen energie van zichzelf maar is een soort intermediair. Via de handen stroomt de universele energie naar de plekken in het lichaam waar het op dat moment nodig is. Via bepaalde handposities wordt deze energie overgebracht om het zelfgenezend vermogen bij mens en dier aan te spreken.

 

Binnen Reiki werkt men met Nadi's (energiebanen) en Chakra's (energiewiel).

 

Reiki is geen vervangende therapie op de behandeling van artsen en medicatie, maar kan ondersteuning geven bij lichamelijke en psychische ongemakken.

 

Mensen die een Reiki behandeling hebben gehad voelen zich vaak erg ontspannen.

 

Binnen Reiki spreekt men van graden, Een 1e, 2e en 3e of master graad.

 

Via cursussen kun je de verschillende graden behalen en Reiki gaan toepassen in je leven.

 

De naam Usui Reiki Ryōhō (afgekort: URR) betekent letterlijk: Usui Spirituele Energie Heelwordingsmethode.
Het is de naam die is gegeven aan de spirituele leer van de Japanner Mikao Usui vanaf ongeveer 1922. Deze spirituele leer was gericht op harmonie met jezelf en je omgeving, geluk en spirituele groei.

 

Via Hawayo Takata is Reiki naar het Westen gebracht.

 

Mikao Usui was een geleerd man die zich in vele zaken interesseerde, zoals psychologie, geneeskunde, martial arts en Boedhisme.

 

In maart 1922 deed Mikao Usui een meditatie van 21 dagen op de berg Kurama. Op het einde van deze meditatie kwam hij in een staat van verlichting en zag symbolen. Toen hij na de meditatie weer naar beneden klom stootte hij zijn voet, zijn teen begon heftig te bloeden en tijdens het vastpakken zag hij dat het bloeden stelpte. De symbolen werden hem duidelijk. Vanaf dat moment begon hij les te geven in handoplegging en handposities te ontwikkelen. Tevens behandelde hij mensen uit de krottenwijken en kwam tot het inzicht dat niet alleen handoplegging kon helpen bij een goede manier van leven maar ook een aantal beginselen.

 

Wees juist vandaag niet ge-ergerd

 

Maak je juist vandaag geen zorgen

 

Eer je leraren, je ouders en de ouderen

 

Verdien je brood eerlijk

 

Wees dankbaar tegenover alles wat leeft.

 

Naast deze vorm van Reiki zijn er nog tal van andere vormen van Reiki,

 1. Usui Reiki - hier wordt het traditionele onderwijs mee bedoeld dat naar het Westen is gekomen. Strikt genomen niet direct Usui's oorspronkelijke onderwijs, maar een sterk veranderde vorm;
 2. Usui Reiki Ryoho - door Westerlingen opgerichte stroming met als doel om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke Japanse Reiki-onderwijs te komen en te blijven. Deze stroming verschilt nog lichtjes van wat bekendstaat als Usui Reiki Ryôhô Gakkai;
 3. Usui Teate - werkt nauwelijks met symbolen maar met kotodama's (mantra's), het richt zich meer op de oorspronkelijke Reikimethode;
 4. Essential reiki;
 5. Angel reiki;
 6. Lightarian reiki;
 7. Seichem;
 8. Tera-mai - door channelling ontdekt door de Amerikaanse Kathleen Ann Milner;
 9. Keltische reiki – Keltische variant van Reiki;
 10. Tummo reiki – mengeling van Reiki met het Tibetaanse Tummo.
 11. Jikiden reiki.
 12. Shambhala Reiki geïntroduceerd door Hari Das Melchizedek
 13. Earthwyse Reiki.

 

 

 

 

 

 

 

Chakra's

 

Chakra is een Sanskriet woord wat zoveel betekend als energie wiel.

Een Chakra is een centrale plaats van levensenergie op het lichaam. Er zijn 7 Chakra's. Binnen het lichaam zijn ook energiebanen. Je kunt ze onder verschillende namen vinden als Meridiaan, Nadi etc.

Een Chakra is een soort "kruispunt" waar meridianen kruisen. Als er ergens in het lichaam een blokkade zit, denk aan een ziekte, stress,spanning, een trauma dan kan de energie niet goed verdeel worden over het lichaam, een Chakra zal dan ook minder goed functioneren. De Chakra's corresponderen met bepaalde delen van het lichaam.

 

Kruin Chakra

Derde oog Chakra

Keel Chakra

Hart Chakra

Zonnevlecht Chakra

Sacraal Chakra

Wortel Chakra

 

 

Wortel chakra

“Ik ben”

Bij een goed werkend wortelchakra ben je goed in jezelf en het leven geaard. Je voelt je verbonden met de aarde en bent tevreden. Je voelt stabiliteit en innerlijke kracht.  Je zegt ja tegen het leven.

Levensgebieden: aarden, genieten, voeding en gezondheid, financien, huis en gezin.

Lichamelijk correspondenties: ruggegraat, beenderen, tanden en nagels, anus, rectum, dikke darm, endeldarm, prostaat, bloed en celvorming.

 

 

Heiligbeen chakra

“Ik voel”

Als dit chakra goed functioneert stroom je op een natuurlijke wijze mee met het leven zoals dat zich aandient. Je bent open en natuurlijk. Je gevoelens zijn authentiek en je handelingen zijn creatief.

Levensgebieden: gewaarwording, verandering, emoties, seksualiteit, verlangens, behoeften en lust.

Lichamelijke correspondenties: de bekkenstreek, voortplantingsorganen, nieren, blaas, vloeistoffen (bloed, lumfevocht, spijsverteringssappen.

 

 

Zonnevlechtchakra

“Ik doe”

Een goed werkend derde chakra verleent het gevoel van vredigheid en harmonie met het leven en je eigen plaats daarin. Je respecteert jezelf eveneens anderen. Je toont daadkracht en je voelt je energiek.

Levensgebieden: energie, activiteiten, autonomie, individuatie, wil, eigenwaarde en macht.

Lichamelijke correspondenties: onderrug, buikholte, spijsverteringsstelsel, maag, lever, milt, galblaas en het vegatieve zenuwstelsel.

 

 

Hartchakra

“Ik heb lief”

Een goedwerkend hartchakra straalt natuurlijke warmte, hartelijkheid en vrolijkheid uit. Je wekt vertrouwen en schenkt vreugde. Medeleven en hulpvaardigheid zijn voor jou vanzelfsprekend. Je houdt van anderen om de liefde zelf. De liefde in je hart verfijnd ook je waarneming.

Levensgebieden: liefde, compassie, acceptatie, gevoelswarmte, geborgenheid, contact en streven naar harmonie.

Lichamelijke correspondenties: hart, rug (bovenste deel), borstkas en – holte, onderste deel longen, huid, bloed en bloedsomloop.

 

 

Keelchakra

“Ik spreek”

Wanneer het keelchakra goed functioneert druk je openlijk en zonder vrees je gevoelens, gedachten en inzichten uit. Je innerlijke oprechtheid jegens jezelf en anderen komt in je houding tot uiting. Je kunt je volledig creatief uiten en weet ook wanneer te zwijgen.

Levensgebieden: creativiteit, expressie, communicatie, vrijheid, integriteit en innerlijke wijsheid.

Lichamelijke correspondenties: Hals-nek-, en kaakstreek, oren, stem, luchtbuizen, bronchien, bovenste gedeelte longen, slokdarm en armen.

 

 

Derde oog chakra

“Ik zie”

Wanneer dit chakra goed werkt kun je goed visualiseren. Je ziet verband en samenhang in situaties. Je hebt heldere inzichten en kunt denken in grote concepten. Je geest is beheerst en staat open voor mystieke waarheden. Je staat in contact met je intuitie.                                                                                                        .

Levensgebieden: intuitie, vergeving, oplossen van angsten, innerlijk besef van de werkelijkheid en innerlijk schouwen

Lichamelijke correpondenties: gezicht, oren, neus, bijholtes, kleine hersenen en het centrale zenuwstelsel.

 

 

Kruinchakra

“Ik begrijp”

Het kruinchakra opent zich bovenop onze kruin. Hiermee maken we de aansluiting op het Licht, de hemel, de kosmos en God. Wanneer het kruinchakra zich begint te openen, ervaar je vaker momenten waarop de scheiding tussen je innerlijk en uiterlijk leven is opgeheven. Op dit chakra kun je geen concrete invloed uitoefenen ter ontwikkeling. Je hoeft je alleen maar over te geven aan het grote Zijn. Je ego hier dienstbaar aan te maken.

Levensgebieden: introspectie, overgave en eenwording.

Lichamelijke correspondentie: de grote hersenen.

http://www.openhearthealing.nl/chakra/