Orion

 

 Toen ik een jaar of 7 was had ik veel interesse in de sterrenhemel en astronomie. Urenlang kon ik naar boven staren en de verschillende patronen bekijken die de sterren lieten zien. Vooral in de winter had de sterrenhemel mijn aandacht. Ik zag een steelpannetje en nog een aantal andere sterren. Maar 1 trok altijd mijn aandacht, Orion. Orion de jager met 3 sterren die voor het zwaard stonden. Ik heb een aantal middagen in de bibliotheek gezeten en van alles gezocht over Orion.

 

 

In de Griekse mythologie was Orion een uitmuntende jager afkomstig uit Thebe, Artemis was verliefd op hem geworden. De broer van Artemis, Apollo was het hier niet mee eens en stuurde een reusachtige schorpioen achter Orion aan. Om aan dit monster te ontsnappen sprong Orion in zee. Apollo wees Artemis op deze man die in de zee zwom, En vertelde dat Artemis die man niet kon raken. Artemis liet dit zich geen twee maal zeggen en mikte waarmee ze de man in het water doodde. Toen zij erachter kwam dat ze Orion had gedood was ze ontroostbaar. Om Orion onsterfelijk te geven, maakte zij het sterrenbeeld Orion. In de Ilias van Homerus had Orion ook nog een hond genaamd Seirios, Ook Seirios is tot sterrenbeeld verheven genaamd Sirius.

 

Artemis (Romeinse naam Diana) was de lange, mooie dochter van oppergod Zeus en natuurgodin Leto. Gewapend met een zilveren boog zwierf ze met haar gezelschap van bosnimfen en jachthonden door de wouden en bergen. Ze was de boogschutter die nooit miste. Artemis was de eerstgeboren tweelingzuster van Apollo, de god van de zon. In de mythen trad ze snel en krachtig op om degenen die haar hulp vroegen te redden en te beschermen. Maar wekte iemand haar woede op, dan aarzelde ze niet om meedogenloos te straffen. Ze werd aangeroepen om te helpen geconcentreerd te blijven op een (ver) doel. (Camoths way)

 

Voor Heksen zijn Goden en Godinnen erg belangrijk, ook Artemis is belangrijk als Godin en vertegenwoordigd door haar zilveren boog ook een stukje van de kracht van de oer Godin.

 

Als je wat verder gaat spitten op internet kom je ook sites tegen die vermelden dat mensen oorspronkelijk niet van de aarde komen maar uit de Pleiaden en van de sterrenbeelden Orion en Sirius, ook zegt men op bepaalde sites dat bijvoorbeeld de drie wijzen geen personen zijn geweest maar de 3 sterren uit Orions Gordel.

Het sterrenbeeld lijkt op de borst van een jager met een gordel en zwaard.

 

Orion (Jager, afkorting Ori) is een opvallend sterrenbeeld aan de hemelequator, liggende tussen rechte klimming 4u4m en 6u35m en tussen declinatie -11º en +23º. In de Griekse mythologie is Orion een jager die de Plejaden achtervolgt, door Artemis per ongeluk werd gedood en daarna tot sterrenbeeld werd verheven.

Op het noordelijk halfrond is Orion in de winter niet te missen. Hij lijkt op een zandloper met linksboven de heldere ster Betelgeuze, een rode reus, rechtsboven Bellatrix, rechtsonder Rigel, een blauwe superreus en tevens de helderste ster van Orion, en linksonder Saiph. In het midden lopen de drie vrijwel even heldere sterren Alnitak, Alnilam en Mintaka (ζ, ε en δ Orionis) schuin als een riem naar rechts omhoog. Samen worden ze daarom de "Gordel van Orion" of "Jakobsstaf" genoemd. Vlak onder de riem ligt de Paardekopnevel in het Orioncomplex. Links bevindt zich Sirius, iets onder de verlengde lijn door de riem (dus in oostelijke richting, afbuigend naar het zuiden). Sirius is na de zon de helderste ster aan de hemel en maakt deel uit van het sterrenbeeld Canis Maior, de grote jachthond van Orion. Mintaka ligt vrijwel op de hemelequator.(wikipedia)

 

 

 

Net onder de gordel bevindt zich de Orionnevel (M42), een lichte vlek die in donkere nachten met het blote oog te zien is. Dit is een nevel met veel waterstofgas waarin zich veel nieuwe sterren vormen.

Er zijn verschillende jonge sterren in nabijgelegen sterrenbeelden (Mu Columbae, AE Aurigae en 53 Arietis) waarvan de eigenbewegingen aangeven dat ze in de Orion-associatie ontstaan zijn. Uit de afstanden en snelheden van deze sterren, kan men de leeftijd van de Orion-associatie bepalen op 2,5-4,5 miljoen jaar.

Net onder de ster Alnitak in de riem van Orion ligt de paardenkopnevel. Eveneens in dit sterrenbeeld is de nevel Messier 78.

Tussen 16 en 26 oktober is de meteorenzwerm de Orioniden te zien, met een maximum op 21 oktober. Deze zwerm is geassocieerd met de komeet van Halley.(Wikipedia)