Mabon is het laatste oogstfeest van het jaar en vindt plaats tijdens de Herfst Equinox.

 

 

Een equinox (Latijn: aequinoctium gelijke nacht) (ook: nachtevening) is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, of anders bekeken, als de zon in één van de snijpunten van de ecliptica en hemelequator staat. Bij de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde ruwweg gelijk en komt de zon precies in het oosten op. Een uitzondering hierop zijn de Noord- en Zuidpool. Daar komt de zon op bij de ene equinox en gaat hij onder bij de andere equinox. Een ander woord voor equinox is dag- of nachtevening.

Er vindt op aarde tweemaal per jaar een equinox plaats, namelijk op of rond 20 maart (Latijn: aequinoctium vernum) en op of rond 23 september (Latijn: aequinoctium autumnale) . Omdat op het noordelijk halfrond deze equinoxen (of equinoctes) respectievelijk aanduiden het begin van de lente en het begin van de herfst worden beide vaak onderscheiden als lente-equinox en herfstequinox. Deze namen zijn echter maar relatief: op het zuidelijk halfrond betekent de equinox van maart juist het begin van de herfst en de equinox van september het begin van de lente.

Diverse antieke en moderne bouwwerken zijn zo gemaakt dat de zon op de equinox op een speciale manier in of langs het gebouw schijnt, bijvoorbeeld door een deuropening, over een bepaald richtpunt. Voorbeeld van dergelijke gebouwen zijn Stonehenge, de Piramide van Cheops, El Castillo en het Observatorium Robert Morris. (wikipedia)

 

 

Mabon is het feest waarbij je je bewust wordt van alle dingen die je het afgelopen jaar hebt kunnen "oogsten". Je maakt je klaar voor de Herfst en de Winter.

De God en de Godin zijn in de herfst van hun leven, Het licht gaat verliezen van het donker. In tijden als Herfst en Winter zijn mensen graag thuis en in een knusse omgeving bij een warm haardvuur. Vroeger was de laatste oogst het teken dat men de winter met de vooraden van dat jaar moest doen. Door hard werken en door de liefde van de natuur had men genoeg om de winter door te komen. Tijdens de lange avonden werden verhalen verteld of werd nagedacht over het afgelopen jaar.

Voor een Heks is dit feest het begin van de Herfst en een aanloop naar Samhain, het Heksen nieuwjaar. Bij Mabon kijk je terug op het jaar en tel je al je zegeningen, bij Samhain neem je afscheid van het afgelopen jaar.

Het is een mooi feest wat je op veel manieren kunt vieren.

 

 

Mabon 23 september (2012)

Voedsel en drank

Appel, Bosbes, andere bessen, druiven, bramen ,wijn, brood, noten, wortelen, aardappels

Planten en Kruiden

Asters, Benzoë, Ceder, Den, Distels, Druiven, Eik, Goudsbloem, Hazelaar, Hop,  Kamperfoelie, Mirre, Passiebloem, Roos, Salie, Tabak.

Kleuren

Bruin, diep goud, indigo, oranje en violet

Godinnen

Fruit Godinnen

Goden

Oogst Goden en Wijn Goden

Magische handelingen

Wijn maken

Karakter

Er is overvloed aan eten en er wordt dankbaarheid getoond aan de God die het leven verliet om te kunnen oogsten. Hij is nu in rust voor hij met Samhain op weg gaat naar de onderwereld waar de moederGodin op hem wacht. Het werk is gedaan, nu volgt er rust. Dag en Nacht zijn weer even lang.

Wierrook

Jeneverbes, mirre, salie, sandelhout

Edelstenen

Amethist, carneool, gele agaat, gele edelstenen, lapis lazuli, saffier.

 

 

Dit jaar heb ik met Mabon genoeg om over na te denken en om op terug te kijken. Mijn "schaal" ligt vol met allemaal "mooie vruchten" van mijn harde werk. Vorig jaar rond deze tijd begon mijn jaar en 1 dag en ik heb heel veel geleerd wat mij veel verdieping heeft gegeven en een gevoel van thuiskomen.

Het word voor mij een bijzondere viering. Volgende week is het volle maan en begint de aanloop naar mijn meest favouriete feest Samhain.

 

Iedereen een hele fijne Mabon toegewenst.