Litha 2013

 

Gisteren was het de langste dag en kortste nacht, Midzomer, Litha, Coamhain, Alban Hefine......

De Keltische Maangodin Litha is verbonden met dit feest, zij staat voor overvloed, vruchtbaarheid, macht en orde. Tijdens Litha vieren we dat de Godin (water) die haar God (Vuur) vond met Beltane, de samensmelting met haar God aangaat, de natuur laat in deze tijd haar overvloed zien, maar Litha is ook het feest waarin we bewust zijn dat het licht weer minder wordt. 

 

De zon staat op zijn hoogste punt, Litha heeft als element Vuur, de hitte staat symbool voor de overgang van warm naar koud. Hitte heeft kracht maar ook macht, hitte kan vernietigen maar ook scheppen. Als je vanuit de Hermetische wetten kijkt is balans hierin een kenmerk.

 

Ook het element water staat centraal tijdens Litha, het heeft de hele dag geregend. Water staat voor zuivering, maar ook emotie.

 

Tjdens Litha is de sluier tussen onze wereld en de andere wereld erg dun, Litha is erg geschikt om wensen te doen en is een magische dag. Ook divineren kan erg goed op deze dag en periode.

 

Het is ook de troonswisseling van Koning Eik, Koning Hulst heeft hem van zijn troon gestoten en regeerd nu tot 21 December (Yule)

 

Morgen in het Volle maan en zelfs een supermaan. Tijdens Litha staat de vrouwelijke kracht van de Maan op haar hoogtepunt. Een hele magische tijd.....

 

Gisteren was het de 21e, in de avond heb ik mijn Litha ritueel gevierd, De Kelten vierden de jaarfeesten altijd op de avond en nacht voorafgaand aan het feest. Ik heb mijn cirkel schoongeveegd en mijn buitenaltaar versierd met lavendel, een rode kaars en een witte kaars voor de God en de Godin. 3 witte kaarsen voor de drievoudige Godin, KersenMede als offer aan de Godin en lavendel wierrook als offer aan de Godin. Voor de vier wachters en hun elementen heb ik ook wierrook gebruikt. Ik heb water opgevangen wat in de vorm van regen naar beneden kwam en dit ook op mijn altaar geplaatst.

Ik heb een aantal kruiden gebonden (lavendel, Basilicum en Braamblad) voor bescherming van huis en haard. Ik heb een vuurschaal gemaakt met kooltjes om daarmee de transformatie van Vuur naar Hitte te symboliseren, en daar mijn kruiden ingegooid om van een vaste stof lucht te maken die om het huis heen kon cirkelen. Een kraai hield alles nauwlettend in de gaten en de drievoudige Godin en de Godin Hecate kwamen voor bescherming in de Cirkel. Mijn familiair was aanwezig, zijn laaste stukje herinnering heb ik teruggegeven aan het vuur, hij heeft nu alle vrijheid in het Zomerland, en zal altijd bij mij zijn. Ik werk eigenlijk nooit met een bel, maar toen het vuur doofde en het tijd was de cirkel te openen hoorde ik in de verte een bel, een magisch teken en verduidelijking van mijn heksenpad.

Na het openen van de Cirkel een heerlijk glas KersenMede gedronken en zelfgemaakte Pentagram koekjes gegeten, deze ook geofferd aan de natuurwezens in mijn tuin.......

De magie was volop voelbaar, de natuur zindert, dit zal alleen maar toenemen aangezien het morgen Volle Maan is, ik zal dan het ritueel doen om de Maan neer te halen.........