Imbolc 2015

Ondanks het feit dat het nog volop winter is, voel ik toch al het naderende voorjaar. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar. We hebben drie dagen sneeuw gehad en zo af en toe wat nachtvorst. Mijn kruiden ogen nog groen, de Salie staat nog in het potje, de Rozemarijn laat een groen blaadje zien en de Bieslook laat een paar groene sprietjes zien. Misschien word ik daar wel door aangestoken, al het ontluikende groen doet mij aan de Lente denken. Er hangt iets in de lucht, alsof morgen de knoppen in de bomen komen. 

 

Al een week of twee ben ik bezig met de voorbereidingen voor Imbolc, normaal ben ik niet zo snel maar de energie hangt zo duidelijk in de lucht. Ik ben op zoek naar hooi van de afgelopen zomer om een Brigid kruis te vlechten. Ik ben windlichtjes aan het verzamelen om op 1 februari heel de tuin te laten baden in het kaarslicht. Ook binnen gaan de kaarsen aan en ik zoek kaarsen die corresponderen met de kleuren van Imbolc. Een zoektocht die niet altijd even makkelijk gaat maar wel heel leuk is. 

De tuin heeft ondanks de groene blaadjes hier en daar, nog een vleugje winter over zich.  Van de week ga ik de tuin reinigen, zowel met een sopje en bezem als met Salie. 

 

Ook binnenshuis gaat de bezem er door. Alles moet ineens opgeruimd worden, administratie wordt ge-ordend, kasten worden uitgemest alles moet geloven aan het reinigen en afscheid nemen van het oude en de winter. Ruimte maken voor het voorjaar.

 

Het is mooi om met de seizoenen te kunnen leven, de energie te kunnen voelen van het voorjaar. Maar ook van de winter en daar op een gepaste manier afscheid van kunnen nemen. 

 

Op Imbolc maak ik een vuur in de tuin, afscheid nemen van thema's waar ik heel de winter over heb kunnen nadenken en onderzoeken. Het as laat ik liggen samen met een kledingstuk wat Brigid hopelijk zal zegenen. Misschien is er de volgende dag een boodschap in de as. 

We eten pannenkoeken met appel en  kaneel en in mijn Bograc maak ik een magisch drankje, misschien bakken we de pannenkoeken wel buiten op de plaat boven het vuur......