Heks zijn

 

Heks zijn......

 

Ik ben een eclectische, solitaire Heks.......

Als ik dit teruglees vind ik het heel gewichtig staan. Ik hoor een klein stemmetje zeggen: "joh das een hele eer om jezelf zo te noemen, overdrijf je niet een beetje voor een beginneling?"

Ik vind mijzelf nog steeds een beginneling een soort leerling-heks, die een tipje van de sluier heeft opgetild. En die zich nog niet zo goed Heks durft te noemen. Raar eigenlijk, want tijdens een ritueel heb ik het gevoel of ik dit al jaren doe. Het past als een handschoen en ik lijk precies te voelen/weten wat ik moet doen. Ik lees allerlei informatie. Op de een of andere manier is het allemaal niet nieuw maar erg herkenbaar. En kom ik precies die informatie tegen waar ik mij goed bij voel.

Een Heks ben je, het is een manier van leven, niet iets wat je uit een boekje kunt leren, een gevoel, een stukje identiteit.....

En als je dan verder op je leerpad komt, zie je thema's die in elkaar met conflict lijken te zijn, misschien wel een soort test of leerervaring.

De eerste beproeving is misschien wel te durven zeggen dat je een Heks bent. Dat je een oude traditie en religie voort zet naar eer en geweten. Dat je jezelf solidair verklaart met al die heksen die zijn gestorven voor hun identiteit. Mensen kijken je soms raar aan of maken rare grapjes. Sommige mensen vinden je ineens eng en willen niets meer met je te maken hebben. Sommige mensen vinden je van de Duivel en doen er bijna alles aan om je te bekeren. Toch voel je de magie als het volle Maan is.

 


De tweede beproeving is die van tijd. Ook Heksen moeten werken voor hun boterham. Het jachtige leven kan veel energie vragen en ook al kunnen we onze Heksen dingen makkelijk en niet merkbaar voor anderen integreren in ons leven, soms is het moeilijk en moet je dingen laten schieten die juist als Heks zo belangrijk zijn.De derde beproeving is die van geloof. Mag een heks zich beschermen en hoe doe je dit dan zonder schade te berokkenen aan anderen? Stel iemand probeert je kwaad te doen, hoe verdedig je jezelf en zorg je voor inzicht bij de ander. Hoe ga je om met de aanvallen op je Heks zijn? 

 

De vierde beproeving is die van kennis, soms loop je vast. De Godin verteld je even niets, het woud is donker om je heen, als de Zot of Heremiet moet je gaan vertrouwen op je eigen inzichten.....    Je komt gelijkgestemden tegen en andere heksen, vol van kennis. Wat past er bij je en hoe blijf je jezelf en hoe weet je welke kennis goed is. Alleen door te doen en te voelen, je intuitie te gebruiken weet je en ga je weten welke kennis voor jou op je pad komt.

 De vijfde beproeving is respect. Het respect hebben voor een ander geloof en mensen die dit belijden. Het geloof wat misschien in het verleden andere heksen het leven heeft gekost. Nee beter gezegd niet het geloof maar de mensen die er een eigen invulling aan gaven, hun Ego en angst lieten spreken
en moorden pleegden uit naam van hun geloof. Die de Oude Religie benoemde als iets van de duivel. Die archetypen een andere rol gaven en daarmee hun mooie verhalen en boodschappen verwoeste.

 De zesde beproeving lijkt op die van geloof maar heet vertrouwen. Soms hoef je geen kennis te hebben om te weten, maar hoe weet je dat het goed is? Hoe weet je dat bijvoorbeeld het lezen van de Tarot voor iemand de juiste snaar raakt, is dat je intuitie, heb je inderdaad een bepaalde kracht, is het de Godin die het je influistert?Zo zijn er heel wat beproevingen op het pad van de Heks, of beter gezegd leerervaringen. En dat maakt het Heks zijn ook zo mooi.Dan lees ik mijn stukje terug en hoor ik dat stemmetjes zachtjes zeggen:"je hebt al veel geleerd over de oude religie, durf te vertrouwen op je eigen oordeel en intuitie en weet dat de oude religie lang voor jou al bestond en na jou nog lang zal voortleven".

 

Ondertussen ben ik weer ruim 5 jaar verder en ben ik tot de ontdekking gekomen dat je eigenlijk helemaal niet zoveel hoeft te zijn om jezelf heks te noemen. Geen inwijding, geen dure cursussen en vooral je gezond verstand gebruiken. Ik ben zoveel neppe mensen tegen gekomen die vooral geld als drijfveer hadden of het strelen van het wel bekende ego. Ik ben nog steeds van mening dat ik heel veel niet weet en dat ik elke dag bij leer. Ooit heb ik een eerste stap op mijn heksenpad gezet en door kronkelwegen en doodlopende wegen ben ik nu hier. Een heleboel ervaringen rijker.....

Heks ben je gewoon, of je nu gisteren bent begonnen aan je pad of al 80 jaar aan het heksen bent, het maakt niet uit. Je zult blijven leren als je jezelf er maar voor open stelt en met beide voeten op de grond blijft staan.