Bijna Mabon

 

Het is bijna Mabon. De Zomer is bijna voorbij, de laatste uren zon verlichten mijn struiken en kruiden in de tuin. De blaadjes beginnen langzaam geel/ bruin/ oranje te worden, De laatste oogst is geweest. De natuur maakt zich op voor de Herfst.

 

Ik vind dit een heerlijk seizoen. Het wordt eerder donker. Alsof Moeder Aarde ons herinnerd aan de donkere en lichte kant in onszelf. Over een paar weken zal het langer donker zijn dan licht. Een prima tijd om aan zelfonderzoek te doen. Wat is onze oogst van het afgelopen jaar. Wat nemen we mee en wat laten we achter. In de Lente zo rond Ostara zindert de energie, maken mensen plannen. Rond Mabon kun je kijken wat er terecht is gekomen van alle plannen. De energie rond Mabon is meer ingetogen, een rustige energie.

 

Rituelen zijn bij mij rond deze tijd ook veel meer ingetogen, bijna simpel te noemen. Ik kan soms enorm genieten van het zitten in de natuur. Of een wandeling maken in een bos. Contact maken met de natuur om mij heen, het ritme zien en voelen. Blaadjes verzamelen, takjes van de grond om mijn altaar te versieren.

 

Het seizoen van spinnen is ook aangebroken, overal in de tuin zitten spinnen. Ze weven rustig een web, wachten rustig af totdat een vliegje in het web wordt gevangen. Een spin haast zich niet, ze weeft haar web en wacht rustig af. Dit kenmerkt voor mij de energie van de Herfst en Mabon.

Spinnen worden in het Sjamanisme gezien als de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Veel mensen zijn bang voor spinnen, terwijl het rustige, niet agressieve dieren zijn. In hun lijf kun je het cijfer acht zien, of een Lemniscaat. het Lemniscaat wordt in verband gebracht met oneindigheid, een cyclus die niet op houdt. Neem daarbij de kunst van het weven en een spin wordt toch een beetje magisch.....

 

Weven is een magische handeling, in veel culturen wordt weven geassocieerd met het leven en het lot. Denk maar aan het spreekwoord, zijn leven hing aan een zijden draad. 

In de Noordse Mythologie weven de Nornen de "levens"draden of het lot van mensen, bij de bron van Urd aan de wortels van Yggdrasil.

 

Weven, knopen, vlechten zijn magische, bijna meditatieve handelingen. Ze komen in veel culturen voor, in sprookjes in sagen en legenden. Nu de herfst komt is het misschien een mooie tijd om daar wat over te lezen.....