www.keukenheks.com
Home » Hekseninfo » Esoterie en Hermetica

Wat is Esoterie:

Het woord esoterie is afkomstig van het Griekse εσωτερική en betekent 'het inwendige' of 'het verborgene'; dit in tegenstelling tot het begrip exoterie, dat 'het uitwendige' of 'het openbare' betekent. Esoterie houdt zich dus bezig met 'verborgen aspecten' van de werkelijkheid, waarmee wordt bedoeld: de niet (zintuigelijke) waarneembare aspecten, het wezen van de dingen. Dergelijke kennis staat haaks op natuurwetenschappelijke  kennis, die immers stoelt op waarnemingen, logica en verifieerbaarheid.

Esoterie  duidt in essentie op kennis die slechts voor ingewijden, geïnitieerden toegankelijk is.

Als academisch studiegebied verwijst esoterie naar de studie van alternatieve of gemarginaliseerde religieuze bewegingen of filosofieën waarvan de aanhangers in het algemeen hun eigen overtuigingen, praktijken en ervaringen onderscheiden van de publieke, geïnstitutionaliseerde religieuze tradities. Tot de onderzoeksgebieden van esoterie behoren alchemie, astrologie, gnosticisme, hermetisme, kabala, magie en mystiek.

 

Hermetica:

Om een goed beeld te krijgen over de Hermetica en Hermes Trismegistus, kan ik het boek van Jacob Slavenburg, De Hermetische schakel erg aanraden.