Samhain

 

 

31-10/01-11

Vandaag heb ik Samhain gevierd, het Keltische Nieuwjaar. De winter is in aantocht, de bladeren vallen. Alles wat in de zomer in bloei stond is nu aan het verdorren en gaat een andere fase in. Bladeren bedekken de grond waarin nu al de zaadjes wachten om in het voorjaar te ontkiemen. Er is dus geen reden om treurig te zijn aangezien dit de cyclus van het leven is en er geboorte en wedergeboorte is. Zodra Samhain aanbreekt begint een periode van het meer naar binnen gericht zijn. Deze periode duurt meestal tot aan Imbolc in Februari.

 

Keltisch nieuwjaar.

Samain of Samhain is het Keltische Nieuwjaarfeest dat begint aan de vooravond van 31 oktober. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het definitieve begin van de winter.

Het is Samhain als de zon 15 graden het teken schorpioen passeert

Samhain vinden we tegenover Beltain op het wiel van het jaar. Rond deze tijd vinden we nog meer feesten zoals Halloween, Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met hetzelfde thema, namelijk de dood. De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Veel feesten beginnen s’avonds.

Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld flinterdun. Er wordt dan ook geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het feest der doden. Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Op Samhain wordt de tafel gedekt voor overleden gezinsleden. Er wordt voedsel op het altaar geplaatst. Evenals een bord met servet om aan te geven dat de overledene welkom is om aan te schuiven. Ook buiten kan er voedsel achter worden gelaten voor de doden.

De Godin wordt zowel vereerd als schepper van nieuw leven als degene die levens neemt. Deze donkere zijde van de Godin staat op Samhain centraal. Bij de donkere zijde van de Godin kun je denken aan namen als Hecate & Kali.


Samhain staat bekend als een geschikt moment voor divinatie. Vooral het schouwen (bijvoorbeeld met behulp van een glazen bol of een spiegel) en kaartlezen zijn rond Samhain erg populair. Voor de mensen die Samhain zien als het begin van een nieuw jaar, is het dus erg toepasselijk om voorspellingen te doen die iets zeggen over het komende jaar.